måndag 9 augusti 2010

Destination Gotland


Jag har nu åkt färjan fram och tillbaka till Gotland närmre 13 gg från maj tills nu.
Jag har lagt ner över 10-tusentals kronor i Destination Gotlands-bolaget. Så som många andra resenärer.
Det finns ingen äckligare färja, med usel mat, konstigare villkor som kan ta betalt så mycket för att ge så lite.

Egentligen är det ju inte konstigare än att ta båten till Åland, men det är betydligt konstigare att få så otroligt lite för så oerhört mycket.

Först av allt hur kan dom ha monopol på farleden när det vore busenket att konkurrera ut dem. De är ju otroligt sårbara, det enda de har är ju vattnet.
Avresetiderna suger, de sätter in få och mycket underliga extratider under sommarmånaden. Att ta med sig bilen till Gotland är ett straff för plånboken.
Dörr till dörr (om du ska upp till norra eller södra Gotland) så är det ju en närmre 7 timmars transport.

Åka hemifrån 80 minuter innan avresa resa i 3:30 h, åka av/köa, 20 min, Vamlingbo 1,20 h, Fårö ca 1,20 h?= 6,30.

Dessutom är de sällan i tid. Men har standardinspelade fraser, så 10 minuter innan dockning kan likagärna vara en halvtimme. Men det säger dom inte och för ett otränat sjööga är det svårt att avgöra om det verkligen tar 10 minuter till ankomst när du ser terminalen framför dig.

Personalen och ljussättningen av båten agerar som om det är ett Las Vegas-kasino. Full belysning och massa inspelade meddelanden som inte innefattar säkerhet. Dygnet runt. I natt åkte jag 00.50 färjan och såg alla dessa stackars barnfamiljer som fick leka lite Las Vegas lifestyle mot sin vilja med två sömndrukna, skrikiga barn på armen.

Personalen agerar som om det är fredag klockan 17.00, och de släcker ju självfallet inte ner efter man kastat loss. Den enda som agerar att man är på någon typ av farkost man befinner sig i är kaptenen.

Service och maten är i 9 av 10 fall usel. Dessutom tar allt slut hela tiden. Herregud de gör det här ju 6-8 ggr per dag de borde veta vad som man ska inhandla mer av (populära varor). Men nej inte. Hur svårt ska det vara?

Internet ability så otroligt sena på pucken. Destination Gotland tror fortfarande att internet är en fluga. De satsade sina kort på inköp av portabla DVD-spelare.

Jag tror inte att Destination Gotland gillar inte saker de inte själva har monopol på, därför är de rädda att behöva skaffa sig en underleverantör/samarbetspartner.
Konstigt de som gillar att tjäna pengar, de borde kunna ta skamlöst bra för 3 timmars surf.

Hytterna är ju helt okej förutom det lilla aber att man inte kan fälla ner bäddsoffan till en säng, utan att det är en ytterst smal brits du max kan ligga en liten person på. Självfallet finns ingen kudde att tillgå. Och om du inte anser dig ha råd eller lust betalar 200 kr till för att ha hela hytten själv kan du få sällskap av fyra valfria medresenerär att dela britsen med.
Hytternas primära användningsområde är sömn. Men Destination Gotland har alltså sätt till att låsa fast sovmöjligheten. Varför investera i bäddsoffor som inte kan bäddas?

Jo för Destination Gotlands ENDA ambition är bara att tjäna pengar och inte ge något extra tillbaka till medresenärerna.
De är lata.
Skulle det finnas sängar eller ens en kudde, så skulle de behöva städa och det är inget de lägger någon extra prioritering på.

Destination Gotland är ett vidrigt bolag. Finns det ingen Ålandsfärjebolag som kan styra om kosan mot Gotland, en transport åt båda håll per dag. Pp, 200 kr ink bil. Så man får Destination Gotland att sluta agera som en lat, fet katt och börja leverera.

Hur svårt ska det vara?


5 kommentarer:

  1. Flyg! Åker aldrig färjan, det tar orimligt lång tid. Flyg tar 30 min från bromma. Toppen! Där finns det också konkurrens mellan Gotlandsflyg, Skyways och SAS. Icke konkurensutsatta marknader blir alltid (nästan) skeva i kvalitet och pris.

    SvaraRadera
  2. Att du har orkat åka den där äckliga båten 13 gånger samma sommar! Ta flyget nästa gång, du lär inte bli besviken! :)

    SvaraRadera
  3. Internet till havs är lite annorlunda än till land då man behöver en satellite uppkoppling,
    vilken kostar ca 6000kr i månaden för 112 kbit..

    SvaraRadera
  4. Fantastiska synpunkter! Håller med till 100%. Maila DG!:)

    SvaraRadera