tisdag 15 juni 2010

Kärleksbarn

Vi hade diskussion här på inspelningen om barnstressen. När inte den "biologiska klockans" alarm inte utlösts fast man är plus trettio och att barnintresset är relativt lågt hos karriäristmödrar.

Jag tror den största fördomen ligger i att man inte kan göra barn och karriär. Ja en klyscha men många lever så även om det förnekas.
Det går visst bra, med ett barn dvs. Alla mina väninnor som har ett barn är högre i sina positioner än innan.
Nu lever jag och mina väninnor i en förhållandevis jämnställd bransch och har en sparsmakad dos av sexism på arbetsplatsen.
Det där året de var borta gick så fort så folk märkte knappt att de var det. Och vips så hade de hunnit med att både kliva upp en pinn och bli förstföderskor samtidigt. Dessutom med en ny erfarenhet av stress, press och empati som de alla hade nytta av i sina nya positioner.

Medelåldern på Östermalm är 38 år som förstföderska och 35 år i Storstockholm.
Jag fyller 32 om två veckor och är fortfarande barnlös. Det hade jag inte tänkt att vara. Det är ingen sorg bara ett konstaterande faktum att man aldrig kan planera någonting.
Enligt min agenda så skulle jag bli gravid som 31-åring och förstföderska som 32.
Så blev det inte och min deadline är duktigt åt helvete.
Det har fått mig att inse vissa saker. Jag har förstått att man blir lätt gravid som nykär efter som man pippar som kaniner.

Folk som försöker få barn när dom är runt 38 år eller mer och kanske prioriterade karriären och sen barn har det betydligt svårare än bara åldern som aspekt. Till och börja med kanske man inte träffar "den rätte" förens betydligt senare än vad man trodde.
Dels ligger man inte med varandra lika ofta med varandra som när man var nykär om man hängt ihop ett tag.
Missfall är ju självklart inget man riskkalkylerar med.

Jag tror man ska ta alla chanser man kan +30 att bli gravid. Det enda jag erfarit är att det fan inte var så lätt. Jo att bli gravid absolut men inte klara hela 40 veckor.

Jag börja förstå att det varit och kanske kommer vara några bebisar till som får sätta livet till innan jag klarar en hel 40 veckors graviditet.

Den där 14 åringen som blivit gravid på fyllan kanske inte fattar vilken tjänst hon gjorde sig själv. Det är förmodligen så man skulle gjort. Istället för att bara prioritera sig själv och sina intressen. Precis som för 14 åringen är det samma sak för mig. Barn är inget man kan planera. Så är det bara.

Den insikten jag fått är att sanna kärleksbarn odlas i provrör. För de föräldrarna har verkligen gjort allt för att få det där barnet.


- Posted using BlogPress from my iPhone

17 kommentarer:

  1. Förstår att du kanske är less på att höra en massa hejarop och positiva kommentarer, men... Faktum är ändå att i 99,5 procent av alla fall som blir gravida en tredje gång efter två missfall så går den tredje graviditeten bra! Ni har verkligen oddsen på er sida nu, och jag hoppas och önskar så att ni ska få ert kärleksbarn!

    /En som vet hur det känns att längta...

    SvaraRadera
  2. Btw kan du inte räkna ut din agenda riktigt än...=)

    SvaraRadera
  3. Fasen vad bra du är.
    Kan inte annat än att hålla med eftersom jag dessutom ör lite i samma situation.

    SvaraRadera
  4. Så sant, så sant!
    Trillingarna, nu 18 år kämpade jag för i 9 år, de är sanna kärleksbarn!

    SvaraRadera
  5. Känn på den här då... En av mina närmaste kompisar träffar den hon tror är Den Rätte. Allt är bra. De blir gravida redan efter några månader helt oplanerat. De är båda 36 år. Hon har alltid sagt att hon velat ha barn, men hon har varit singel i princip större delen av sitt liv. Hon gör abort. HALLÅ? Javisst, det var inte jättebra tajming så där i början av relationen kanske, men hur många chanser tror hon att man får när man är TRETTISEX? De hade ju haft nio månader på sig att vänja sig vid tanken... Nä, jag förstår inte det där. Tänk om hon aldrig mer blir gravid, vad hon kommer att ångra sig.

    SvaraRadera
  6. Du är helt fantastiskt, bara så du vet. Puss

    SvaraRadera
  7. Hej!
    Jag är helt säker på att du skulle gilla vår blogg! Vi är 17 tjejer som bloggar om karriär, jämställdhet och barn. Hur man kombinerar barn och karriär helt enkelt.
    Kika gärna in. Kram.

    SvaraRadera
  8. Jag har aldrig förstått varför par med svårighet att få barn på naturlig väg vänder sig till provrören.
    i mina ögon är de adopterade barnen de riktiga kärleksbarnen.
    vår empati,kärlek och längtan efter ett barn bör vara tillräckligt stora för att adoptera ett barn och göra henne/honom till vårt,trots att vi inte delar dna.
    det finns massor av barn som bara väntar på att få ett kärleksfullt hem.och här sitter vi i sverige och går igenom hormonbehandlingar och inseminationer för att vi vill ha våra "egna" barn.
    blir ledsen när jag tänker på det.

    skulle vara intressant att höra hur du tänker kring det,eftersom du själv är adopterad.
    skulle du kunna tänka dig att adoptera istället för att bära ett biologiskt barn?

    tack för en finfin blogg.
    kram

    SvaraRadera
  9. Om det är något som får mig att börja gråta är det dom sista raderna, det var det finaste och mest sanna jag har hört på länge!
    "Den insikten jag fått är att sanna kärleksbarn odlas i provrör. För de föräldrarna har verkligen gjort allt för att få det där barnet."
    (är inne på min andra ivf och tro mig, det är allt annat än lätt)

    Till Anonym:
    Självklart har jag och min man lekt med tanken att adoptera, vi står t o m i kö! Men vad du kanske inte vet är att det är extremt långa köer på att få adoptera (om man vill ha en bebis kan väntetiden vara upp till 6 år beroende på vilket land man vill adoptera från) och sen är det extremt dyrt! Du ska dessutom uppfylla en massa regler och krav (en del helt galna) och dom åren det tar innan man "får" adoptera ska vi barnlösa bara sitta och vänta?

    SvaraRadera
  10. Till anonym - du kanske borde sätta dig in i hur adoptionsprocessen går till innan du "blir ledsen". Visst finns det en massa barn i världen som skulle behöva bli adopterade, men det är varken en enkel eller särskilt snabb process. Typ 5 år. Eller längre. Har man av olika skäl väntat ett tag med att försöka få barn är det inte alls omöjligt att man hinner bli för gammal för att få adoptera innan man hunnit fram i kön.

    Och nej, jag är verkligen inte adoptionsmotståndare. Tvärtom! Däremot är jag en stor motståndare till dumhet och inskränkthet. För att använda ditt eget uttryck: "blir ledsen när jag tänker på det".

    SvaraRadera
  11. Hej Anitha. Min kalkyl höll inte riktigt den heller och jag vill minnas att du skrev att nu vill jag ha en utredning. Det tycker jag var smart, bara vetskapen om att någon håller lite koll på allt som ska gå rätt där gör susen. MEN, jag gjorde misstaget att gå till MamaMia på Karlavägen och de gav mig hormoner i ett år som var helt fel. De tog ej heller de prover som skulle tas och tog mig helt enkelt inte på allvar. Efter år vände jag mig till Sofiahemmet och de gjorde en ordentlig utredning, såg ett lätt fel och nu 2 år efter kalkylen så får vi ett barn i juli. Dvs vänd dig till en specialist där tid finns och där du känner dig viktig och dom tar dig på allvar. 2 missfall är ju egentligen inget att utreda men en utredning mer el mindre har nog ingen dött av. Lycka till! / K

    SvaraRadera
  12. Tack för fina ord om ivf.

    SvaraRadera
  13. Det var på håret att vi fick göra ett IVF efter missfall, felkalkyleringar av hormonöverdoser, åldersstress etc. Men det gick till slut och nu sitter jag här i vecka 28 och nojja mig fortfarande över om det ska bli ett lyckligt slut.

    Ge absolut inte upp och försök att finna en läkare (privat är givetvis det bästa) som ni litar på.

    Det är bara så att vissa få kämpa lite extra för sina barn, andra tar det för givet...

    Stor kram

    SvaraRadera
  14. Konstigt att det finns två sidor av myntet. En del par få kämpa hårt för sina barn medan andra, sånna som jag, ibland får "försvara" sitt val att behålla sin bebis i magen. Bara för det inte är rätt tid just då, pappan inte vill och ditten och datten.

    SvaraRadera
  15. Tack för att du skiner lite av din sol på oss IVF:are
    Karin

    SvaraRadera
  16. Mitt "trackrecord":

    30: oplanerat gravid- abort
    31: planerat gravid- missfall
    31: (två mån senare) planerat gravid- baby!
    32: planerat gravid- missfall
    32: planerat gravid- baby!

    Önskar dig all lycka och hoppas det blir bebis för er snart.

    SvaraRadera
  17. Hej,
    Tack för dina fina ord. Den sista meningen betyder mycket! Jag är själv 31 år och föder mitt första barn om ca 10 veckor. Kämpade i 3 år innan det blev verkligen och fick använda provrör som hjälp. Du fick mig att gråta av glädje för din förståelse, det har inte alla!
    Tack för en bra blogg, jag håller tummarna för att du ska lyckas hela 40 veckor inom en snar framtid!

    Kram Nina

    SvaraRadera