onsdag 19 januari 2011

I brist på sömn och annat...



Så kan jag väl passa på att älta ut en utav alla de miljoner tankar som snurrar i mitt huvud just nu.
Solsidan.
Jag, precis som 2,5 miljoner andra svenskar tycker ju det är toppen. Tycker till och med att det är så toppen så att jag tjuvkikade på avsnitt två på TV4-anytime. (Förlåt, men tisdagar är riktiga skitdagar på TV just nu). Kan dessvärre bara konstatera att det inte är lika bra som förra säsongen.
Det är ju jättesvårt att göra om en given succé och förväntningarna var ju skyhöga. Det är ju inte dåligt, det är ju jävligt bra, men förra säsongen var magisk.
Den problematiserade runt ämnen som var verkliga, igenkänningsfaktorn hög. Karaktärerna perfekt utformade stereotyper i sin tid och plats.
Bra manus, bra regi och bra spelat. Nu känns det som de trycker in en-två historier för mycket i varje avsnitt och det har jackat upp tempot. Vilket resulterar i att det blir lite mer farsartat och problemen känns mer konstruerade. Man skrattar mer åt igenkänningen av karaktärerna än innehållet i sig än tvärtom.

Dessutom är inte Felix och Mias roller ett otrovärdigt par? Hade dom valt varandra i verkliga livet? Förra säsongen kunde man se små nyanser av harmoni mellan dom, men i år känns det helt omotiverat varför dom två skulle vilja gifta sig med varandra. Hon känns mer som någon av sina Mia & Klara-figurer än Anna i Solsidan. Alex är marginaliserad jämfört med förra säsongen. Man gillade ju någonstans att det utgick från hans perspektiv. Det känns lite borttappat i år. Man har ingen att ta rygg på utan studerar alla från ett yttre perspektiv vilket gör alla mer lite ytliga.



Min TV-favorit just nu är Bibliotekstjuven med Gustav SkarsgårdSVT. Han gör rollen som fullfjädrad psykopat så sjukt bra så att det kryper i skinnet på en. Casten är fantastisk och regin är toppen, supersnygg produktion!

Jag var väldigt fascinerad av hela den där historien som serien inspireras av. Den där mannen på Surbrunnsgatan som sprängde sig i luften för några år sen. Hela byggnadens översta våning var totalt urblåst, som om någon knäckt hål på ett ägg och låtit innehållet rinna ut. Det var en sån sjuk syn.
Bland resterna av det som var kvar av lägenheten hittade man massa ovärdelig litteratur som var stulen från Kungliga Biblioteket och hela sanningen uppdagades offentligt om bibliotekschefens dubbelliv. Missa inte!!!

Nej nytt sömnförsök. Calle kommer bli galen på mig. Jag måste stressa ner, vet bara inte hur just nu.

5 kommentarer:

  1. Men nej. Han tog ju livet av sig för att allt redan hade uppdagats om stölderna, han var bara släppt i väntan på rättegång. Men tv-serien är bara inspirerad av händelserna och det är absolut ingen dokumentär.

    Solsidan är bra. Måste alla tycka lika i familjen Schulman?

    SvaraRadera
  2. Håller helt med dig angående solsidan. Du satte ord på mina tankar om vad som saknas i förhållande till föregående säsong!

    SvaraRadera
  3. Anitha, rekommenderar denna dokumentär från P1. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=909&artikel=2462939 ang. bibliotekarien. Spännande!

    SvaraRadera
  4. Håller med dig om Solsidan,
    Såg också del 2 igår, och tyvärr så är det lite för mycket konflikter mellan Alex och Anna/ mickan Fredde.
    Dom skiker och är sura på varandra heeela tiden.
    Anna och Alex skulle inte vilja vara med varandra i det verkliga livet.

    Hoppas att programserien blir bra igen, synd annars.

    SvaraRadera
  5. Tack för att ni avslöjar hur allt slutar...ahhhh.

    SvaraRadera