tisdag 11 maj 2010

Den svenska politiskt korrekta främlingsfientligheten.

Främlingsfientlighet är ett begrepp som är relativt svårt att förhålla sig till som adopterad. Visst har jag som de flesta mörkhyade fått ett N-word, spottat i ansiktet ett par gånger. I mina tonår har jag då svarat i ren ursinnig kaxighet. "Jag är faktiskt Indier."
Jag har inte blivit direkt sårad. Attacken från de unga nynazisterna kändes så konstlad så den drabbade knappt. Jag kände snarare att jag gjorde den här killen eller tjejens dag.
Vederbörande fick fräna sig för sina kompisar. Jag kunde bjuda på det. Det farliga hatet finns mycket högre upp i organisationen.

Men det som gör mig så vansinnigt arg är ett, jag kan kalla det kolonialbeteende som vissa svenskar utövar. Det är den självklara rasismen, den godtyckliga. Baserad på fördomar och överlägsenhet. Låt säga tradition.

Vid ett tillfälle i min gamla lägenhet så skulle jag gå ner med grovsoporna. Påsen jag bar som hade bland annat sågspån från en renovering i sig. Den gick sönder i botten och satyget rann ut över trappan. Jag fick hämta sopborsten och sopa upp eländet. Förbi mig kilar grannen ett par trappor upp och underrättar mig att det ser fördjävligt ut vid entrén.
Jag tittar med stora frågande ögon på mig och vi båda inser nog samtidigt vad han trodde. "Oj då" sa grannen och kilar snabbt vidare, skämdes såklart. Jag står mållös. En ganska komisk situation om jag får säga det själv, men med en förtäckt vidrighet. Självklarheten i den.

Jag kan inte påminna mig själv om alla gånger blivit klassad som någon typ av door man eller toalettstäderska, bara jag råkar vistas i närheten av de offentliga miljöerna.

Men så hände det igår igen. De har bytt kod här i huset, jag visste att det skulle ske men inte att det var igår och självklart hade jag inte skrivit upp den. Jag var utelåst.
Jag var stressad och trött, skulle bara hem för att byta om och sen åka på födelsedagsfest.
Så äntligen kommer en man som ska in i huset, jag frågar artigt om jag får ta rygg på honom för de har precis bytt kod och jag har inte skrivit upp den.
– Bor man här vet man väl vad det är för kod, eller? Får jag till svar.
Jo jag kunde koden, säger jag men de har ju precis bytt.
Han döljer med handen när han slår in den nya koden och skyndar sig in och drar igen dörren bakom sig så jag inte har en chans att slinka med. Jag står där med en osynlig dumstrut på huvudet. Vad var det som precis hände?
Får han betalt från värden att inte släppa in obehöriga om han ens bor här själv?!
Jag knackar på hos tandläkare i dörren bredvid och frågar om de kan eller har fått info om den nya koden.
– Nej jag vet inget. Säger hon som öppnar och drar hastigt igen dörren.
Jag står där mållös. Är det något med mitt utseende eller det faktum att jag har en takeaway kaffe i handen. Här står jag i mina skitdyra kläder till ingen nytta alls uppenbarligen.
Tillslut efter en kvart i snålblåsten och nära till tårar (i det här tillståndet) kommer en man som ska gå ut genom den andra entrén. Jag knackar på, ansträngt backar han mot min ingång och tittar ytterst hånfullt på mig när jag förklarar mitt problem.
Okommenterat släpper han dörren så jag själv får fånga den och kliva in.

Jag känner mig som en 14 årig, 153 cm lång förbrytare i mitt eget hus.
– Tack så jävla mycket då, ditt arsel! Skriker jag efter honom, när han hastar bort mot andra entrédörren.

Jo vi är onekligen alla lika alla olika men inte lika mycket värda. Det beror på sammanhanget.

58 kommentarer:

  1. Sorgligt och pinsamt på alla sätt.

    Jag har själv ett "nordiskt" utseende, men ett utländskt namn. Många är de gånger i yngre år när jag per telefon sökte sommarjobb etc och allt var bra tills mitt namn kom upp och de la på luren.

    Att vi inte kommit längre är tragiskt. Förhoppningsvis kommer våra barn bli bättre, i min dotters klass är det "finare" att vara invandrarbarn än vanlig svenne...hon är väldigt stolt över sitt icke svenskklingande namn.

    SvaraRadera
  2. Fy fan va vidrigt!! Har du ingen katt? Har för mej det.. Ta en av korvarna och kolla upp vart gubbfan som vägrade släppa in dej bor, lägg sen skiten i hans brevlåda. Riktigt barnsligt och kanhända politiskt okorrekt men ack så tillfredställande! Skit ska skit ha som man säger!

    En kram ska du ha också (av mej allså inte av skitgubben)

    SvaraRadera
  3. va?

    jag förstår uppriktigt inte var rasismen kommer in här? det är ju det svenskaste som finns att inte släppa in nån utan kod? oavsett personens utseende. jag gör det inte heller. mina föräldrar har uppfostrat mig till att aldrig släppa in främlingar. spelar ingen roll om de har dyra kläder? och i det första exemplet är jag väldigt nyfiken på vad det var du menar att grannen tänkte? jag har suttit här nu i flera minuter men förstår inte vad du menar? kan du inte utveckla?

    SvaraRadera
  4. Fy fan!
    Jag vet hur det är, och känns, när det kommer till att mötas av rasism. Och inte bara rasismen för att jag har utländskt för och-efternamn.

    SvaraRadera
  5. Eh @Helena, hon menar vàl i fòrsta exemplet att personen i trappen "sa till henne" fòr att han trodde hon var en stàderska?!

    SvaraRadera
  6. Helena, det står ju annars mer eller mindre i stycket efter: Grannen trodde att hon var städerskan.

    SvaraRadera
  7. För att hon städade?

    SvaraRadera
  8. Klassiska rasistkortet är utspelat igen. Vilket kort ska jag spela ut när när jag blir trakasserad vid minuten, i krogkön eller när jag är ute och promenerar med min hund?
    Jag är svensk eftersom jag känner mig svensk och är oehört stolt över att vara svensk. Jag ser också svensk ut. Jag har också ett svenskt namn.

    Mvh
    Börje

    SvaraRadera
  9. Inte ok! Men om man är lagd lite åt det skadeglada hållet kan man ju iaf njuta lite åt att dessa människor i ditt hus kommer dö av pinsamhet varje gång de ser dig ;)

    SvaraRadera
  10. Så han trodde du var städerska för att du var svart? ...du tror inte att det har att göra med att du hade en sopkvast i handen då? Jag tror han hade sagt samma sak till en vit människa. Men man ser och hör ju vad man vill höra.

    SvaraRadera
  11. Börje.

    Vissa saker kommer du aldrig haja.
    Jag kommer t.ex aldrig att förstå riktigt hur det känns att vara tjej.
    Det enda man kan göra är att försöka förklara med liknelser och synonymer och hoppas på att motagaren har hjärnkapacitet att förstå åtminstone hälften.

    SvaraRadera
  12. Mannen som sa att man ska veta koden om man bor där kunde ju ansträngt sig lite och kollat om du kunde den gamla koden så hade det problemet varit löst.

    Dörren i ansiktet får man även när man är blond och blåögd, likaså är det helt okej att boxas på tunnelbanan eller vara odräglig i trafiken, Stockholm kan vara ganska charmigt på det sättet..

    SvaraRadera
  13. hmmm...ok. men precis som många redan sagt berodde väl det på att hon bar på en sopborste? men jaja...vill man tro att alla är rasister så gör man naturligtvis det. träffade en gång en kille då jag började universitetet. han hade lite rolig dialekt så jag frågade var han kom ifrån. han blev typ jätteförnärmad och sa argt att han var adopterad men han var faktiskt svensk. haha. är man totalfokuserad på att man är annorlunda och sticker ut så tolkar man ju allting åt det hållet också...

    SvaraRadera
  14. Hur kan ni människor välja att förnedra Anitha ytterligare genom att förminska och bortförklara hennes erfarenheter? Verkligheten är inte så fin och fördomsfri som ni vill tro. Ta till er det istället.

    SvaraRadera
  15. Du och andra adopterade betalar det högsta priset för en okontrollerade importen av socialbidragstagare från arabien och afrika. Jag tycker det är orättvist.

    SvaraRadera
  16. Väl rutet Stina!!!!!

    Varför förnekar ni rasismen?
    Den finns överallt!

    SvaraRadera
  17. Typiskt svenskt beteende, kallt, misstanktsamt och omanskligt. For your neighbors, the risk of getting robbed is worth defending, even if it is at the cost of another persons dignity ( since more than likely you are not a robber). Although statistically the chances of them getting robbed is smaller than getting hit by a car, but they still drive a car.
    So your human dignity means less to them than anything else. In other cultures the idea of offending someone is worse than getting robbed. That is why they should have let you in, because your dignity is worth more than all the stuff they have in their apartment, since they think their mobility is more important than the risk of getting hit by car. Jag skrev pa engelska, for att jag bor i chicago och saknar bokstaver.

    SvaraRadera
  18. D R Inga gentlemen.... vilka svin.

    SvaraRadera
  19. Jag har också tänkt på det där de senaste dagarna. Förut bodde jag i ett litet, litet område utanför Tullinge. Riksten heter det. De höll på att bygga villor där och så fanns det en samling studentlägenheter.

    Nu bor jag istället i Alby och trots att jag numera åtminstone bor vid en tunnelbana och har kortare restid in till stan, så blir jag nu oftare än förut bemött med skepticism kring mitt boende. Folk skrattar gärna lite när jag säger vart jag bor. Jag kan inte dra någon annan slutsats än att det är någon typ av svennerasism i ryggmärgen eller klassgrej som det beror på. Sorgligt. Alby har för egen del funkat mycket bättre än Riksten måste jag ju säga.

    SvaraRadera
  20. Jag tycker detta inte är ett dugg märkligt, vi har alla våra fördomar, du ljuger om du Anita inte skulle ta en brud med blond peruk, starkt sminkad, kort kort, rökandes utanför din port som en som säljer sin kropp..Likaså när man ser ngn utländsk med ett enormt afro krull som bär sopor..Tyvärr har vi alla fördomar..Men självklart är det ynkligt.

    SvaraRadera
  21. Vad är det för inskränkta idioter som skriver "socialbidragstagare från arabien och afrika" och "ngn utländsk med ett enormt afrokrull som bär sopor"? Jag tycker synd er...

    SvaraRadera
  22. OK. Jag vet att inlägget skrevs för ett par dagar sen men jag måste bara kommentera.... Anitha, jag vet vad du pratar om precis! Det handlar inte om mig, men om min man. Jag tänkte nog inte så mycket på sånt som du beskriver i texten. Inte innan jag träffade min man. Jag blir så himla ledsen och besviken på folk ibland. Arg som sjutton helt enkelt!

    Vet inte hur många gånger folk har antagit att min man tillhör städpersonalen/jobbar i restaurangen osv. En gång blev han t o m anklagad för att ha stulit(!)från en souvenir-shop då vi var på semester i sydeuropa....

    Jag hade faktiskt inte en aning om hur jävla sjukt det är! I huset där vi bor är de flesta höginkomstagare och det har hänt ett ANTAL gånger att grannarna trott att min man är pizzabudet eller brevbäraren. Inget fel alls med att jobba som pizzabud eller whatever, det är inte det som är poängen! De bara antar att han inte bor i huset. Jag har sån lust ibland att slå folk på käften!

    SvaraRadera
  23. Jag är själv blond och blåögd, men jag vet att vardagsrasismen existerar och jag tycker så synd om dig för att bli utsatt för det. Kanske är det på grund av sånt här som jag valde att flytta över till USA för att studera, Sverige är helt enkelt lite för kallt socialt sett. Jag går på en skola där jag är en av fem vita tjejer totalt, och även om det finns en hel del "omvänd rasism" här så är det ändå hundra gånger bättre än Sverige.
    Jag har dessutom en svart pojkvän här som jag mer än gärna skulle visa mitt hemland för, men tyvärr vet jag att om jag tar hem honom kommer han inte ha det så fantastiskt som jag vill. Jag önskar att vi bara kunde ta med oss alla dessa inskränkta svenskar ut i världen så att det får se att det är DEM det är fel på, inte invandrare, mörkhyade eller"socialbidragstagare" och allt vad fan dem blir kallade här..

    Keep it up Anitha, du är värd så mycket mer än dessa idioter ger dig

    SvaraRadera
  24. När jag stod i tvättstugan och sopade golvet trodde mannen som hade tvättiden efter mig också att jag var städerskan. Jag är svensk. Jag tror den typ av missförstånd beror på att man står och städar på ett allmänt utrymme

    SvaraRadera
  25. Så himla tråkigt att läsa detta. Jag önskar att jag kunde skriva något fint om att det finns folk som inte har fördomar. Om att jag minsann aldrig skulle döma någon på förhand.

    Men det gör nog jag också. Jag skulle inte vara så klantig att jag kallade någon för städerska om jag inte var hundra procent säker på att jag var det. Men jag skulle kanske undra om du var städerska, om du fattar.

    Jag skäms verkligen för det. Men jag tror att de flesta funkar så. Jag tror att människan funkar så. Man generaliserar hela tiden.

    Vad gör man åt detta? Jag tror att man måste erkänna sin svagheter först. Många av kommentarerna här inne visar att en del har långt kvar.
    Sen måste man försöka jobba med sig själv och tänka sig för.

    SvaraRadera
  26. Klart man har fördomar, har det dock inte mot tjejer som ser utländska ut. Om det inte är zigenare då. Män med utländskt utseende behandlar jag dock som att dom är lite sämre människor tills dom bevisat motsatsen. Man är väl lite smygrasse kanske. Men det är inte hela världen.

    SvaraRadera
  27. Jag jobbar på en NGO (non-governmental organization) som hjälper människor som behöver komma till ett annat land att göra just det. Jag är för aggressiva förändringar i lagar som idag hindrar många människor att komma och sen stanna i Europeiska länder. Dock ändrar inte det faktumet att ett sånt här inlägg är väldigt trångsynt och på INGET sätt tar hänsyn till situationen som helhet. Därför stör det mig som är utbildad i detta, som forskat i detta att personer, utan utbildning och utan kunskap, skriver sådana här inlägg.

    En snabb förklaring: För att stanna i ett land krävs oftast jobb, för en person som nyss anlänt är det oftast endast jobb som just städare eller "door men" tillgängliga. Det stör mig utan ände att skicka en neurolog till ett städföretag men tills nya lagar kommer som gör det möjligt att undvika det, så är jag bara glad att finns något jobb. När majoriteten av människorna som innehar dessa jobb ser ut att ha ett annat ursprung så blir det tillslut en betingad reflex i det mänskliga psyket att bygga upp det man kallar "fördom", en omedveten, oundviklig och ohjälplig effekt som är medfödd.

    Angående det totala skit beteendet hos personerna i ditt hyreshus så är det något du bör ta upp med dom.

    SvaraRadera
  28. jadu en brun människa kan alltid dra rasistkortet när nånting går dom emot

    SvaraRadera
  29. Det otrevliga med din granne var tonen han använde mot den eventuella trappstäderskan, inte att han trodde att du var en. I mina öron handlar det mer om klass än rasism.

    SvaraRadera
  30. Jag förstår precis hur du känner! Jag jobbar på McDonalds i en småstad där jag först var ensam som mörkhyad. Trots att jag heter hanna, talar utmärkt svenska och är utbildad i kassan så var det alltid jag ssom fick gå runt och städa, varje dag-hela sommarlovet. Jag var jätteledsen eftersom att jag kända att jag inte fick en chans att visa vad ja kunde och att det var orättvist. Men jag skämdes för att dra det klassiska "är det för att jag är svart" frågan så jag teg och städade. medan jag såg mina vänner stå och trycka på skärmen i kassan med ett leende så fick jag städa hela restaurangen. Efter ett tag blev det bättre och efter att jag började stå upp för mig själv så fick jag stå i kassan oftare men då uppstod istället ett annat problem. En stöld hade skett och rykten om att det skulle ha varit jag uppstod. Jag blev jätteledsen och bevisade att jag inte ens befunnit mig på restaurangen den dagen som detta skett. Var det för att jag var svart?

    SvaraRadera
  31. Självklart finns det rasism, men jag har svårt att se särskilt mycket främlingsfientlighet i just de här fallen.

    SvaraRadera
  32. Klart att vardagsrassen finns i alla oss svennar. Vi är lika fördomsfulla som alla andra - kanske mer. Vi vet att det är fel, men vi tycker att vi är bättre än alla andra. Vi, tyskarna, danskarna och normännen är "riktigt folk", medan spanjorer och italienare är niggers. Fast vi skulle aldrig erkänna det. Inte jag heller, om jag inte kunde vara anonym härinne...

    SvaraRadera
  33. var fan bor du egentligen?

    SvaraRadera
  34. Sorgligt med alla som kommer med diverse bortförklaringar för att rättfärdiga sitt agerande. En man omöjligt veta hur det är att vara kvinna (skulle det de skulle vårt samhälle se annorlunda ut),
    en person med ett typiskt svenskt utseende kan inte veta hur det är för en med icke svenskt utseende att leva i Sverige. En person som inte har haft t. ex. cancer kan omöjligt veta hur en cancersjuk människa mår. Listan kan göras oändligt lång.

    Saken är den att även om man inte själv kan sätta sig in i en annan människas situation helt och fullt kan man lyssna, lära och känna med en annan person. Men istället för att försöka förstå varandra följer vi blint de fördomar som vi omedvetet matas med och lever utifrån.

    Det är tragiskt att vissa ovan helt förnekar den problematik vi står inför. Det går alltid att hitta bortförklaringar för allt, att man hade otur, att vem som helst hade råkat för samma sak att man är känslig etc etc. Ska de behöva uppleva samma sak själva för att förstå?

    Jag har länge levt i tron att Sverige är ett av de mer öppna länderna i Europa. Vi har lyckats bra att måla upp den bilden om oss själva. Det som skär i hjärtat att läsa är att många förnekar sina fördomar. Det är som att vara sjuk utan sjukdomsinsikt. Det är först när man kan erkänna sina fördomar man kan göra något åt dem.

    Jag bor inte i Sverige utan i ett sydeuropeiskt land. Det är först här jag förlikat mig med mina fördomar jag utan att tänka agerat utifrån när jag bodde i Sverige. Att själv se annorlunda ut i ett land ger en perspektiv. Men här är det tvärtom, jag är ljus de är mörka och många lever utifrån fördomen att blonda tjejer är lösaktiga och kan därför behandlas utan respekt. Detta i kombination med att utländska vänner berättat de mest skrämmande historier om hur de blivit bemötta, har krossat bilden av ett land där alla är lika mycket värda och fått mig att inse att själv varit sjuk.

    SvaraRadera
  35. Hmmm. Har man inte en nyckel man kan använda för att ta sig in? Eller hur hade du tänkt ta dig in i lägenheten? Kör ni olåst?

    SvaraRadera
  36. Håller med dig helt Anitha. Om man vet det minsta om hur hjärnan fungerar, hur vi sorterar och grupperar och delar in människor i grupper så är detta inget konstigt alls. Vi gör det hela tiden, omedvetet, och vi måste bli medvetna om när vi gör det på ett felaktigt sätt, så vi kan tänka om. Alla ni andra som inte kan, vägrar se att vi ägnar oss år detta mönsterskapande, ni får ta och tänka ett varv till. Klart vi gör så, jag gör det med, mot andrar etniciteter, olika kön etc. men jag försöker medvetande göra mig själv om det. sluta spela dumma /Cissi

    SvaraRadera
  37. ÖÖÖÖÖÖ vafan? Detta har inget med fördommar o göra? Spela roll om du är svart eller vit? Vafan hade tyckt det känns konstigt att släppa in vem som helst i mitt hus utan att den personen kunde koden...fattar att det känns segt. Men alla behöver inte va rasister eller främlings fientliga! Skit i vilken hudfärg du har så kommer vettiga människor behandla dig på det sättet du ska bli behandlad på! PUSS

    SvaraRadera
  38. De sjuka är att människor är så där elaka i fler sammanhang, jag är krallig och utan hår och ärrad är svensk och ser ganska svensk ut, de finns inte en chans att jag blir insläppt heller i den sitsen, men varför man inte vågar släppa in dig fattar jag inte alls.

    Ändra kod och ge den till de som verkar trevliga och hämnas rövhålen.

    SvaraRadera
  39. Jag har lånat lägenheter i Stockholm två gånger och båda gånger har det blivit liv över att det är ett nytt ansikte i huset. Vem är du? snarare en -välkommen. Inget allvarligt alls men lite lätt tråkiga och misstänksamma toner och det trots att jag är så blond och blåögd som man kan bli och utan en enda tatuering.

    SvaraRadera
  40. ofta inte dina grannar känner igen sin egen granne?!

    SvaraRadera
  41. Alla är nog lite rasistiska någonstans. Vissa farligt och vissa jag vet inte om man kan säga ofarligt men kanske otänksamt...
    Om jag ser ett reportage att någon ung kvinna blivit mördad hemma så tänker jag oftast... Muslimer..
    Det är ju egentligen så dumt, men det går faktiskt inte att förneka att det finns överallt. Tråkigt men sant.

    SvaraRadera
  42. som neger sitter man alltid med trumfkortet rasism när inget går som man vill.
    Hur är det med oss svenskar som blir kallade för svennejävlar och får flytta skolavslutningar från kyrkor för att 3 elever av 400 är muslimer och allt nerklankande på våran kultur? Ställer er frågan allihopa, om vi var tvugna att "fly" till irak som exempel. hur tror ni att vi hade blivit behandlade om vi hade uppträtt som våra invandrare uppträder mot oss? vi hade antagligen varit död

    SvaraRadera
  43. Först och främst, väldigt tragiskt när rasism lyser igenom. Lika tragiskt som det är viktigt att, som du gör här, folk tar upp det och påtalar problemet.

    Vad som också är intresant är hur man själv tolkar situationer. För dig verkar det självklart att detta måste vara rasism.
    Exakt samma saker har hänt mig många gånger.
    Som blond (och precis som du klädd i dyra kläder, dock förstår jag inte hur du menar att detta skulle förändra några andras förutom en liten nervös social grupp bemötande till sådana proportioner) har jag kopplat detta till mycket såsom nervositet, tankspriddhet och socialt handikapp. Men aldrig rasism.

    Vad som kanske är mer intresant och värt att belysa är varför det har gått så långt att du kopplar det till rasism. Har man ofta utsats för uppenbar rasism är det inte konstigt att den kopplingen ligger nära till hands.

    Förutom att vara medvetna om hur vi ser på stereotyper och vår egen kanske omedvetet djupt raotade syn på främlingar, kanske vi också bör tänka igenom ens egna tolkningar utav omgivningen.

    Tack för en läsvärd blogg!

    SvaraRadera
  44. Anitha det är tydligt att du har stött på idioter, och kommentarerna från skoltiden är ju tydliga exempel på rasism men hur du får in rasism i det övriga du skriver förstår jag faktiskt inte? Vissa människor är bara idioter, och är det mot alla. Jag har stött på klart mkt värre idioter än det du beskrivit i vardagen, och jag ser så nordisk ut som man kan. I vissa lägen låter det faktiskt som att du målar ut dig själv som offer för rasismen lite för lätt. Det handlar ju mkt om hur man själv tolkar saker och ting också. Pontus sa det väldigt bra.

    SvaraRadera
  45. Jag förstår vad Pontus och Annice menar och det kanske ligger något i det.......MEN .....om man inte själv är av annat än nordiskt ursprung tror jag inte man kan förstå.

    Jag är ganska säker på att "mannen" som ville att Anitha skulle sopa lite mer antagligen inte är rasist eller en elak person. Men vi ( talar egentligen bara för mig själv)vill och tror att vi är som alla svenskar, uppvuxna i en svensk familj men en svensk mamma o pappa, farmor farfar, mormor morfar och svenska syskon etc. Och när det släpps en kommentar som den här blir man påmind om att man kanske inte smälter in så bra som man trott och man blir ledsen. Så JA, vi kanske över reagerar men det är så det uppfattas och då blir man ledsen

    SvaraRadera
  46. Obefogat utspelande av rasistkortet skapar rasism. Kanske var alla dessa människor du stötte på VAM-medlemmar eller så tyckte de helt enkelt inte att det känns bekvämt att släppa in främlingar i sitt hus.

    SvaraRadera
  47. Det värsta är inte att mannen i trappan uppfattar dig som en städerska. Det gör han för att du står och städar i trappan. Det värsta är att han otrevligt informerar den han tror är en städerska om att det ser fördjävligt ut i entrén. Onödigt att uttrycka sig så mot städerskan.

    SvaraRadera
  48. Hahaha, jävlar vad många kommentarer^^
    Håller med om allt du säger Anitha. Jag måste också passa på att påpeka hur blåsta vissa av kommentarerna är och hur mycket de mer eller mindre underhållit mig.

    SvaraRadera
  49. Är man rasist för att man inte släpper in någon som inte kan koden?

    Är man rasist för att man säger till städerskan att det är skitigt i entren?

    SvaraRadera
  50. Beror ju på hur man ser på saken.

    SvaraRadera
  51. Att inte släppa in någon som inte har portkod, är som någon föregående talare sa, bland det mest svenska som finns. Jag skäms till och med när jag är den som står utanför en port som jag inte har kod till och smiter in bakom någon annan. Jag inbillar mig genast att de blir misstänksamma och tror att jag inte har något där att göra, och precis så är det säkert. Jag funderar själv när någon "smiter" in bakom mig. Och då skiter jag i vad de har på sig, eller om de håller i en takeaway-kaffe.

    Du står och sopar i porten, all heder åt dig, det finns nog många i det läget som skulle strunta i att städa efter sig, också väldigt svenskt. Men när du nu gör det så passar du säkert jättebra in i stereotypen av en städerska. För lets face it, det är många invandrare som har/tar/får de jobben. Stereotyper finns och de har vi alla, stereotyper har ingenting med rasism att göra. Att vara rasist innebär att man anser att människor är uppdelade i olika raser av olika värde. Inget annat. Självklart finns smygrasism och främlingsfientlighet överallt, men jag har svårt att se det i de situationer du beskrivit ovan.

    SvaraRadera
  52. Det är bedrövligt med alla här i kommentarsfältet som inte förstår inlägget och som förnekar "vardagsrasism".
    Och det är verkligen bedrövligt att folk beter sig på det viset!

    SvaraRadera
  53. Bra text! Dina grannar behöver knulla.

    SvaraRadera
  54. d där med att varken snubben eller tandläkaren släppte in dig förvånar mig inte. jag är vit ( o dessutom väldigt glömsk - siffror o sånt är hopplöst att lägga på minnet) och har råkat ut för liknande grejer flera gånger. för att vara lite vardagsrasistisk o fördomsfull kan man väl säga att det är "typiskt svensk"...

    angående städ-grejen ... med risk för att låta dum, men många som städar har utländsk bakgrund. d e ju bara fakta. överallt där jag jobbat o studerat så har städarna/städerskorna varit mörka (troligtvis av utom-europeiskt ursprung). att grannen misstog dig för en städerska är sjukt/dumt, men verkligheten ser ju ut som så att majoriteten av Sveriges städpersonal är av utländsk härkomst = man kan missta någon man ser lite snabbt, i t.ex. den egna fastigheten, för en städare/städerska, men för den sakens skull inte mena något illa med det. kanske är man bara präglad av bilden hur det faktiskt ser ut i samhället.

    för mig är "konstnärerna" bakom verklighetens bild de sanna vardagsrasisterna/rasisterna. det är de som ligger bakom den mörka bilden. det är de som inte ger en man/kvinna från Iran den tjänst han/hon har utbildning för. trots grym kompetens, flera år i Sverige + SFI så får han/hon inte jobbet, utan får istället jobba som städare i diverse fastigheter.

    SvaraRadera
  55. Jag fattar inte det rasistiska. Vad är det för rasistiskt med att inte släppa in dig i porten. Jag som svensk blåögd hade säkert heller inte kommit in om de inte känt igen mig.

    SvaraRadera
  56. gillar inte den nedsättande tonen om städare här.

    SvaraRadera
  57. hahaha, detta var det löjligaste jag någonsin läst! Snacka om subjektiv situationstolkning! Gå och lägg dig!

    SvaraRadera