fredag 14 maj 2010

Nu ska jag avslöja en kvinnlig hemlighet...

När tjejer låter extremt säkra på sin sak väldigt övertygande i diverse vardagsfrågor eller politik/nyheter etc. om i princip vad som helst.
Det är inte alltid så att vi har svaren. Nej då vi spekulerar.
Vi spekulerar så mycket och så bra att spekulationerna snart är kompletta teorier.
Fast egentligen är det bara rappakalja baserat på tidigare erfarenheter, logiska förklaringar, någon tidningsartikel och vild fantasi.

Alla kvinnor vill vara Mary Poppins, Dr. Christina Young (Grey’s anatomi), Agent Clarice Starling (När lammen tystnar) och Dr. Jennifer Melfi (Sopranos). Helst samtidigt.
Vi tror vi kan ställa alla typer av diagnoser och se alla typer av mönster hos vuxna och barn. Inte behöver man väl professionell hjälp när man har en väninna?

Jag har varit delaktig i stunder där ex antal kvinnor som inte känt varandra väl har ordbajsat och spekulerat sig igenom hela middagar. Ibland till och med dragit in påhittade faktareferenser.
– Jo om jag inte missminner mig så var Jean Piaget, först med just den metoden.
Tricket är att faktareferenserna ska vara så vidlyftiga och exceptionellt trovärdiga att ingen skulle våga motsätta sig.
Om det mot förmodan skulle inträffa att någon faktiskt har koll, så handlar det om att lägga sig platt fort för att inte avslöja sig som en bluffmakernska.

Men det är inget konstigt med det, det är en del av det kvinnliga sociala spelet. Alla gör det och alla vet om det. Men vi pratar inte om det. Kvinnor är inte ett uns så nördiga som ni män. Vi kan däremot bygga hela konversationer på en notis i en tidning.

En väninna satt under en bilfärd och klargjorde läkarmissen när mannen som fejkade sin CP-skada klarade läkarbesöket.
Läkaren måste ha missat att catscannat hjärnan då rörelsecentrat är helt annorlunda sammansatt hos Cerebral Parespatienter.
Det uppstod en kort tystnad efter den sägningen till hennes pojkvän helt sonika frågade.
– Vet du verkligen det här älskling eller spekulerar du nu igen?
Hon kröp till korset, han hade synat bluffen. Knivskarpt!!

Så nu vet ni killar. Den frågan är oerhört väsentlig i de flesta sammanhang när det börjar ordbajsas.

Det är därför ni alltid får spö i Rappakalja av era gemål...

21 kommentarer:

  1. slutar härmed att läsa både din och calles bloggar. det är för mycket "alla" gör det och "alla" gör så. ingen idé att tala om att jag aldrig velat vara dessa kvinnor oh inte har nåt behov av att låtsas veta något jag inte vet. du och calle har nån sorts empatistörning. ni tror att alla är och tänker precis som ni. jobbit det måste vara...

    SvaraRadera
  2. shit aggressiv kommentar! jag tycker det var roligt. och visst är det sant, fast jag tror nog män gör detsamma. man vill gärna låta smart liksom, och då kan ngt man tror gärna bli tillfällig sanning.:)

    SvaraRadera
  3. Nej, detta är väl inte något typiskt kvinnligt, jag skulle snarare säga tvärtom. Jag blir sjuuukt irriterad på vissa killar som aldrig sjungit en ton i sitt liv, eller har nån musikalisk bakgrund what so ever som sitter och är experter framför idol, " nej, hon sjunger alldeles för högt där" jeees, när blev du röstcoach typ...

    SvaraRadera
  4. haha, så sant, jag gör det hela tiden, trodde i och för sig att jag var ensam om det, kanske beror på att jag inte känner några andra kvinnor.

    SvaraRadera
  5. Hahaha här kastade du pilar långt bort från bull's eye. Jag har aldrig i hela mitt liv (absolut ingen överdrift), alltså aldrig i hela mitt liv, spelat rappakalja och fått bevittna att en tjej har vunnit. Killar är den halva av vårt släkte som kan prata rundor utan belägg och koka ihop historier och fakta utifrån sin egen tvivelaktiga kunskapsbas - inte tjejer! Nu pratar jag givetvis från mitt perspektiv vilket skulle kunna vara halvt eller helt snedvridet, och det finns givetvis även undantag som strider mot normen i min värld. Men att dra den generella slutsatsen, och avslöja en kvinnlig hemlighet, som jag överhuvudtaget inte känner igen på något plan, kan inte innebära annat än att du är väldigt, väldigt fel ute.

    Jag har vid flera tillfällen läst på både Alex och Calles blogg att man som bloggare ofta måste ta en svartvit ställning och profilera sig genom att vara mindre nyanserad. Jag hoppas att du har blivit förblindad av detta när du skrev ovan inlägg, för jag har nog aldrig hört något så dumt att alla tjejer lever utifrån det mönstret, när jag aldrig stött på en enda, utan snarare betraktar din teori som manligt beteende.

    Ju mer jag skriver, desto mer övertygar jag mig själv om att jag är rätt på det, och att du har fel. Men det får man också passa sig för, eftersom det kan vara det mönstret som du själv har byggt din text på - att du skriver och övertygar dig själv om att "Herregud, vad rätt jag har!". Nu är jag väldigt kategoriskt och har en obehaglig översittar-attityd, men jag hoppas trots allt att du kan ta åt dig av min kritik som jag anser vara välriktad och precis, för i övrigt tycker jag att du med dina inlägg kan ha bra poänger och finesser i större utsträckning än många andra.

    Samuel

    SvaraRadera
  6. Jag tycker detta var ett strålande inlägg, hurra! Gäller ju att stå på sig tills motsatsen är bevisad. De tjejer som inte känner igen sig är nog sådana som är osäkrare (OBS: osäkrARE). Inget fel med det, men om
    man är van vi att ofta ha rätt och kan prata för sig så tror jag att man kör på om man vet att det någorlunda stämmer. Nyckeln är, som Anitha också skriver, att ge sig så fort ngn motbevisat tesen (i de fall man inte var 100%)

    : )

    SvaraRadera
  7. Det stämmer definitivt inte på mig, och jag tycker inte det är något speciellt kvinnligt drag. Däremot känner jag igen besserwissersyndromet och skulle vilja säga att det är typiskt Stockholm. (Kanske även andra storstäder, men jag har inte bott i någon annan storstad, så..) På landsbygden är det snarare jantelagen som regerar, och med en sådan attityd som du beskriver skulle man inte bli populär.

    SvaraRadera
  8. Tànk om Anitha skrev "kvinnlig" med flit, alltsà fòr att skoja, eftersom det nàstan alltid anses vara en "manlig"..? Fòr att se reaktionerna..?

    SvaraRadera
  9. Nejnejnej! Tyst! Schhhhh! Du kan ju inte avslö... Hörni, hon skojade bara! Glöm det här!

    SvaraRadera
  10. Jag har en liten annan teori... jag är psykolog och jag kommer ihåg när jag gick grundutbildningen så hände det klassiska i klassrummet att killarna pratade 70% av tiden, fast de bara utgjorde 30% av tiden. Det de sa, oavsett ämnet lades alltid fram på ett sätt så att det lät som de kommit fram till oerhörda insikter om människans beteende. Kvinnorna va tysta. Över just en tjejmiddag så kom vi på att det beror på att vi kvinnor har talat om de saker vi läser om med våra vänninnor, mödrar etc sedan urminnes tider, medans männen i klassen upptäckte dessa nya fynd nu. (exempelvis hur fantastiskt det var med mentalisering odyl) Vi kvinnor va tysta, för vi visste ju redan allt det där, lite mer intuitivt.
    Oftast på forum etc (psykologforum, då det är mitt område) är det nästan enkom män som disskuterar. "jasså det säger du...för enligt artikel XX 2007 så...) männen vill debattera och bräcka varandra i någon slags intellektuell kamp. Helst slå hål på argumenteringen av föregående talare. Nu är inte ALLA män så, men de som hörs i debatten. Så tja...vet inte om jag håller med om att enbart kvinnor gör det, dock så har vi nog mer erfarenhet av att tala om fenomenen (relationer, känsloliv) vilket gör dem mer naturliga för oss.
    Detta är helt ovetenskapligt och högst subjektiva åsikter!/Cissi

    SvaraRadera
  11. Hejsan Anita

    Laste just i Calles blogg att du fatt missfall igen. Sa ledsen for din skull! Men jag vill att du ska veta att du ar en absolut hjalte som kan dela med dig av eran kamp for att fa barn, for vi ar sa manga i samhallet som inte vagar.. jag har fatt 6 missfall i mitt liv, och 2 barn. Aven om de missfallen var jobbiga tycker jag att 2 vinster av 8 lotter at fantastiskt! Mkt battre odds an pa gronan :)
    Sa chilla du - ungen kommer forr eller senare. Om ni blir for otaliga far ni adoptera eller kora provror, idag finns det sa mkt bra tekniker. men mest tror jg pa att slappna av, njuta av livet och inte planera sa mkt. Du ar en klok och harlig tjej som har massa ar av familjeliv framfor dig. Men det ar helt forstaeligt att du ar ledsen nu och det har du ratt att vara. Ta hand om din kropp och sok stod i dem du alskar.

    Kram

    SvaraRadera
  12. Håller inte heller med om detta. Som flera andra här har skrivit så är det snarare en manlig "hemlighet". Tycker att kommentaren från hon, psykologen, var vettig.I min utbildning är det också övervägande kvinnor men ändå hörs de få killarna mer.

    Men du kanske gjorde så att du bytte ut ordet "män" mot "kvinnor"? I så fall är det smart!

    Annars så HATAR jag att läsa eller höra generaliseringar om mig själv som jag håller med om. Finns inget mer irriterande och arrogant och du får ursäkta om jag fick en känsla av att bara vilja strypa dig ju längre jag läste...

    SvaraRadera
  13. Menar "Inte håller med om":p

    SvaraRadera
  14. Vilket fånigt inlägg. Typiskt, så där tycker alla från Indien som spelar ”mystiska”.

    SvaraRadera
  15. Vilken konstig text.

    SvaraRadera
  16. tredjegången gillt. Ledsesn för missfallet.

    SvaraRadera
  17. Haha. Min pojkvän är precis sån, han brukar använda svåra ord för att låta smart. Problemet är att han ofta använder dem i fel sammanhang och bluffen är genomskådad. Men han är fin ändå, min pojkvän.

    SvaraRadera
  18. Ledsen för förlusten. Vilken tur att vi och ni fick glädjas ett tag! Nästa gång du - då kommer trollungen! Ni är fina du och Calle. Klart att ni ska få en minifin.

    SvaraRadera
  19. Jag är tvärtom, säger inget jag inte vet eller är ganska säker på, för jag tkr inte om att ha fel eller när folk kommer på en lögn. Jag brukar alltid säga att jag tror något om jag inte är säker, & tycker det är bäst att hålla sig till sanningen.

    SvaraRadera
  20. Word!!
    du skulle höra mig prata politik med min pojkvän.

    SvaraRadera
  21. Känner mig som en lös hund. En lös och lycklig hund.

    Fan vad det är fint att finnas till ändå. Förresten - en sak till. Som inte är lika rolig, men som jag ändå måste berätta. Anitha är inte gravid längre.

    Hur i helvete är mannen din funtad??
    Hade min sambo skrivit de meningarna efter att jag just fått missfall hade jag kastat ut fanskapet!!

    Verkligen ledsen för din skull, hoppas att du har vänner omkring dig som kan trösta och stötta (för det där lilla aset verkar vara fullt upptagen med att känna sig lycklig)

    Blir på riktigt illamående, fy faan.

    SvaraRadera