onsdag 2 februari 2011

Listan och väskan



Jag är så oförberedd.
Idag är jag i sjunde månaden och om Penny känner för att komma ut så det skulle hon. Förmodligen inte men OM!

Kan någon berätta för mig vad man ska packa med i BB-väskan och vilka apoteks och "first kit" inköp behöver göras. Hjälp en novis.

Dessutom, efter BB, vad händer då, jag vet inte vad jag ska göra. Jag är ensambarn jag har aldrig sett några syskon, Calle är minsting inte heller sett några syskon som det bytts blöjor på.
Var kan man lära sig om det?
Calle tror att "instinkterna" tar över och man bara "kan" då. Det tror inte jag.

41 kommentarer:

  1. Jag bor i Örebro och födde på USÖ. Här får man blöjor på BB men vet inte hur det är på andra sjukhus. Så blöjor kanske behövs. Sen packade vi med tre bodys, tre byxor, en tjocktröja, två pyjamaser, en mössa och en overall att åka hem i, tror jag kom ihåg allt, haha.

    Ang inköp och så innan så nässug är toppen att ha hemma ifall bebisen blir snorig. Även babyolja att ha i badet och på kroppen. Bomullspinnar/tops att göra rent naveln med.

    Kramar :)

    SvaraRadera
  2. Håller med Cissi, och skulle även rekommendera att köpa hem Inotyol, en salva som du smörjer röda rumpor med, men du kan även smörja naveln ifall den skulle bli lite röd innan den trillar av (enligt BVC). Skit i zinksalva och puder, jag köpte hem mängder för jag trodde´att 'man skulle ha det', men har inte använt en enda gång. Jag skulle även rekommendera att laga mat och frysa in/köpa färdiglagat och fylla frysen. Allt för att ni ska ha så lite 'måsten' som möjligt de första dagarna och ägna tiden åt att gosa med bebisen istället. Och amningskupor, om du inte vill vakna med en dyngsur säng.. ;)

    SvaraRadera
  3. Man bara måste kunna så man låtsas-kan. ;) Jag har en liten femmånaderskille här hemma. Det är så fint. Tänker tillbaka på de första dagarna med gråt i halsen ofta (lycklig gråt). Tiden går så fort. Något jag är glad att jag hade var en mjuk amningstop som finns på apoteket. Beroende på om amningen kommer igång eller ej så är det bra att ha amningsinlägg. (om du har tänkt amma.) Lite kläder till lillan. Några hela set med mössa. Ytterkläder till lillan såklart. Något snacks. Mjukt toapapper. Lypsyl. Önskar er all lycka!

    SvaraRadera
  4. Man får blöjor, och en liten class for dummies (och ensambarn) i babyhygien på bb! Inotyol, tops, amningspads, jag hade en tunn morgonrock, och mitt bästa tips- nattbindor!

    Du blöder ju efter förlossningen men de där bindorna man får på bb är som blöjor, fast helt fyrkantiga, går inte att gå eller sitta med utan att de viker sig och knölar. Och sen kan ni ju köpa hem kaffe och typ kakor (eller vad ni nu vill bjuda på) för det kommer MASSOR med folk och ingen vill gå och handla, lovar!

    SvaraRadera
  5. När barnet är fött så får man flera kassar, "baby-bags" med allt från blöjor till salvor, även en body, mössa och strumpor till babyn (innehöll våra nu i december iaf).

    Jag hade inte velat vara utan följande i min BB-väska: flera ombyten till babyn, många nattbindor till mig + min killes kalsonger (att hålla upp blöjan man behöver första dagarna :-D ), mysbrallor, amnings-BH, amningsväniga tröjor, kamera, mobilen.

    På BB fick vi visat det basala, t ex hur man badar en baby, hjälp med amning etc. Jag hade inte ens hållit i ett spädbarn innan sonen kom!

    SvaraRadera
  6. Kläder till tösen, (lägg fram ytterkläder å sånt så Calle hittar när det är dags att fara hem) Kläder till dig, sköna kläder och flera ombyten underkläder. Hygiengrejjer till dig själv, glöm inte binder, sjukhusets binder är inte sköna....
    Blöjer kan du ta med men jag tror sjukhuset står för det, köp hem barnängens badolja, inotyolsalva och idominsalva, våtservetter (parfymfria) då är du hemma. Stå inte å baka och håll på att frysa in, du ska vila ta det lugnt och samla krafter. Vill vänner och familj komma hem till er sen för att se underverket kan dom själva ta med fikabröd.
    Malin

    SvaraRadera
  7. Jag vill bara också påpeka att Calle borde packa en egen väska som också kan stå vid dörren med några saker som behöver vara med som vi män kan behöva. Det viktigaste är att fokusera på kvinnan men när det blir en stund över t.ex. när mamman och barnet sover så är det skönt att gå ut och njuta av att ha blivit pappa.
    - Cigarr (bjuda polarna gör man sen men njut själv också och fundera på vad som händer nu. Tänk bara på att tvätta händerna riktigt noga innan du går in och tar tag i blöjbyten och stötta din kvinna)
    - Pryltidning (av någon anledning är det inte så mycket grabbtidningar på BB)
    - Choklad (Kan vara gott själv men framför allt är det perfekt att hala fram en chokladkaka som sambon eller frun inte vet om och bjuda)
    - Energidryck (även om du får för dig som man att åka hem en liten stund för att vila så kommer du inte sova en blund. Du kommer bara ligga och stirra i taket och längta efter att åka tillbaka. Ett par dygn utan sömn är att räkna med.)

    Det finns säkert fler saker som är bra men min åsikt är att mannen ockå behöver en egen väska för att förbereda sig mentalt på att det verkligen är sant.

    Så var det för mig.
    Lycka till.

    SvaraRadera
  8. Jag åkte iväg till min första förlossning med en stor ramlösa under varje arm, tandborste och rena trosor i fickan. Tjena..

    Bättrat mig sen dess, dock.

    Det kan vara bra att ta med något att dricka, på förlossningen har jag bara fått cheapo blandsaft och övervattnat juice.

    Några ombyten kläder till Penny, tvättade och tumlade så att de är mjuka. Och mjuk filt.

    Bindor, amningsbh, kamera, kläder, deo, tofflor.

    Sen är ju finn crisp och philadelphia nödvändigt för min överlevnad men ni kanske vill ha en annan matsäck? :)

    En väninnas man ringde pizzabudet efter förlossningen.

    SvaraRadera
  9. Egna "fina" myskläder som du kan byta till efter du duschat om du inte vill hasa omkring i vit rock och monsterblöja och se deprimerande halvdöd ut, det ville inte jag...
    Nattbindor
    Kläder till bebis, inklusive liten bomullsmössa
    Fika till pappa
    Läsning till er båda
    Smink så du ser tjusig ut på fotona... (efter förlossningen med bebisen inte under, då ser man inte tjusig ut...)
    Kamera, laddare, filmkamera och STATIV!
    Amningskupor för att hindra mjölkläckage.

    Du kan säkerligen ta hand om bebisen men kommer känna dig oduglig i minst tre månader, det är normalt, likaså att gråta vilt första veckan.

    Lycka Till!

    SvaraRadera
  10. det jag inte klarade mig utan: katrinplommonjuice i tetror från apoteket - you'll thank me later!

    coca cola - så jävla skönt under förlossningen med iskall cola (de brukar ha is och sugrör där) när lustgasen torkar ut munnen + extra energi!

    kläder använde jag inga. seriöst. bebisen mår bäst av att ligga naken på naket bröst. men ett par sweat pants är skönt och nån ledig t-shirt att dra på om man ska utanför rummet.

    ammningskupor samt en elastisk ammnings BH från apoteket - bättre att köpa en sån och vänta med den riktiga ammningsbh'n tills man vet hur stora brösten blev.

    kan inte minnas att jag använde nåt annat. förutom hygienartiklar.

    och CHOKLAD! inte bara för förlossningen utan för efteråt också.

    hade sjukt mycket grejer med mig men det mesta var värdelöst.

    SvaraRadera
  11. Jag vill säga att jag, innan min son kom ut "hade det i blodet" men första dagen hemma efter bb fick jag psykbryt. Var rädd för allt som hände med det lilla livet, hade ingen aning om hur jag skulle göra si eller så.
    Senare efter antal samtal till BB Stockholm (där jag förlöstes) med frågor så tog jag mig äntligen tid och ro att läsa ett litet häfte jag fick med mig därifrån. Hoppas du får ett likadant. Där i står allt du behöver veta! Om jag bara hade haft ro till att läsa det från första början (typ på vägen hem) så hade allt gått som en dans.
    Lycka till!

    SvaraRadera
  12. Ordentliga och mysiga kläder som du trivs i (det hade jag glömt och gud så jag saknade det), tvättade kläder till Penny, jag var hemskt sugen på juice och fräscha smoothies både under värkarbetet och efter förlossningen. Jag kan också rekommendera mjukt toalettpapper, både till bb-väskan och att ha hemma och se till att ha köpt bröstmjölksersättning och kopp att mata med (finns på apoteket) om amningen inte kommer igång ordentligt. Lycka till :)

    SvaraRadera
  13. Carefix Comfort BH
    Finns att köpa på Apoteket. Noll sexighet men den är himla skön att ha när man sover och håller då amningsinläggen på plats. Köp extra stor. Jag är vanligtvis M men köpte XXL. Extra stora dvs breda trosor är också skönt och himla osexigt. Eftersom du kommer få superstora binder på BB och om du själv tar med binder (vilket du borde göra) är det nattbindor som gäller och de är ju också lite större än dagbindor.

    Ett tips sen när ni har kommit hem och ev ammar är att köpa lite större linnen som du kan ha under dina vanliga kläder. När du ammar drar du upp dina vanliga kläder och sen drar du ner linnetsurringning så den kommer under bröset. Då slipper man visa magen och känner sig mer klädd och slipper alla tråkiga amningskläder.

    LJ

    SvaraRadera
  14. Sköna kläder till dig själv, tofflor, morgonrock, mjukisbyxor.
    Schampoo, tvål, ansiktstvätt. Jag hade en med mig en lavendentvål som doftade ljuvligt och gjorde landstingsduschen lite lyxigare.
    Sköna underkläder är också bra att ha med.
    Köp med omlottröjor till penny, det skär i hjärtat när man ska trä över tröjor över deras sköra små huvuden.
    Ett tag kvar nu men lycka till.
    GUD VAD UNDERBART ATT FÅ KOMMA HEM MED EN BEBIS!!!

    SvaraRadera
  15. 1. Några par rena och stora trosor (modell boxer/hipster) så du slipper ha sjukhusets deprimerande underbyxor för att få plats med bindan. Föder du på BB Sthlm har de bra bindor så det behöver du inte ta med.
    2. En amningsvänlig tröja + bh/linne

    SvaraRadera
  16. - Jag packade två ombyten till min lillskrolla (använde ett, och det var vid hemgången. SöS tillgodosåg henne med filtar och ett par små sjukhustrosor som mössa, det tyckte jag var så fint och mysigt).

    - Små högtalare. Vi kopplade in dem i iphonen och lyssnade på Queen under förlossningen, under påverkan av lustgas. Det var ett rätt festligt sätt att koppla bort smärtan ett tag, samtidigt som det förstärkte känslan av att; "shit, hon är verkligen påväg".

    - AmningsBH fick jag av mamma när hon kom. Grymt att ha!

    - Blöjor finns på BB. Men bunkra upp att ha hemma också. Och bindor!

    - Tandborstar och lite andra hygiengrejer till er.
    Våran förlossning tog tolv timmar, när man smällt lite av förlossningen så känner man sig helt plötsligt jävligt ofräsch.

    - Amningsinlägg&amningskupor. Det är olika för varje person men från mig forsade det mjölk. Säng och allt blev rätt blött innan amningen blev stabiliserad och det tog säkert 2 månader.

    - Salva skriver många. Säkert bra, men varför barn får utslag är ju för att det blir fuktigt i brallan. Då tror jag hellre på att lufta och inte smörja på med ännu mer fukt. Det har iaf funkat på min bebis.

    - Kiosk och apotek finns ju på varenda sjukhus, skulle ni bli sugna på nått kan ju Calle bara springa dit. Vi bad våra päron att ta med pizza till oss.

    - En tidning eller två, kanske en kortlek. Förlossningar kan ju ta ett tag och det behöver inte vara smärtsamt rakt igenom.

    Hur ni än gör och hur det än blir så ordnar det sig tillslut.
    BB tiden var verkligen härlig och får mig att vilja ha fler barn.
    Det finns en larmknapp i erat rum, det är bara att nyttja den så fort ni har den minsta fråga gällande allt om barn.
    Så springer barnmorska in till erat förfogande.
    /Tollan.

    SvaraRadera
  17. På den förlossningsförberedande kursen som Danderyds Sjukhus höll i blev jag tipsad om att ha ett par långa strumpor på mig under förlossningen för att känna sig lite mindre naken och för att det inte ska vara så kallt om fötterna.
    Jag har köpt ett par höga knästrumpor från HappySocks som är randiga i en massa olika, klara och fina färger. Jag blir glad bara jag ser strumporna och tror att dom kommer bli perfekt för det tillfället :)

    SvaraRadera
  18. En dator med ett par sköna serier nedladdade. Man vet aldrig hur lång tid det tar.
    Hur känner du inför förlossningen? Är du nervös?

    //Karin

    SvaraRadera
  19. Ta med det ni gillar att käka till frukost, för där är alternativet vit formfranska annars... Man är otroligt hungrig och det var så härligt att kunna duka upp en riktigt god frukost på vårt rum morgonen efter!
    Myskläder som är lite fina, en pyjamas med knappar till dig så att du lätt kan amma. Sedan tycker jag dofter är lite kul, och att man associerar mycket till det. Så välj en parfym/duschcreme/lotion som du kommer att ha under den första tiden för att sedan kunna påminnas när du använder den igen.
    Och glöm ej datorn!
    Ni har världens härligaste upplevelse framför er!

    SvaraRadera
  20. Vi hade ingen koll på något när vi fick vårt första barn. Kommer ihåg att maken var först av oss att byta blöja på sonen på sjukhuset. Han vände sig mot mig och höll upp blöjan och frågade vad som var bak och fram - vilket jag inte hade en aning om - så vi chansade...

    Mina måste att ha med var: 3 ombyten till bebis (mina har kräkts ngr ggr första dygnet), tunn mössa, egen bebisfilt. Till mig själv har jag haft med mjukiskläder, underkläder att åka hem i, amnings-bh m amningskupor, necessär och förstås chokladkakor till maken...

    Vad gäller sjukhusets prylar så funkar såväl toapapper, bindor som deras inte så snygga trosor under tiden man är där...

    SvaraRadera
  21. Jag födde för en månad sedan På Danderyd och då var i kvar i några nätter efteråt på BB-hotellet. Där får man lära sig typ allt av de fantastiska barnmorskorna som finns där dygnet runt. Det var värt guld! Jag vill slå ett slag för hjälpmedel till amningen som är ett jäkla stort projekt vilket jag själv inte alls fattade innan. De grejer jag verkligen tycker behövdes till det är amningskupor, liberos för de suger upp bäst. Man känner sig så lagom fräsch ändå efter att ha fött så det är gött att slippa bada i bröstmjölk dygnet runt. Man är ju rätt öm också så i början hade jag amningskoppar från Medela att ha på det bröstet jag inte ammade. De samlar upp den mjölk som läcker under tiden du ammar det andra bröstet utan att trycka på bröstvårtan. Det var skönt att ha i början när jag läckte så helvetiskt, nu behövs de inte längre. De hade jag även hela tiden de dagarna jag var som ömmast i bröstvårtorna (istället för "nursing pads"). Och du, be aware of mjölkstockning. Det fick jag första veckan. Håll brösten varma med alla tänkbara hjälpmedel och se till att de töms ordentligt! Kan inte nog betonas för det är sådär kul med närmare 40 graders feber och stenhårda bröst som det gör apont i. Ett amningslinne eller någon slags amningstopp är bra att ha i början då det är svårt att veta viken kupa man kommer landa på och det ändå riskerar att göra himla ont i början med en bh som trycker och skaver och stasar brösten. Och du, andra dygnet, då ammar man 24/7. Jag fattade inte det innan. Jag fattade inte att det skulle bli bättre. Jag trodde att jag skulle sitta så i ett halvår med bebben vid tuttarna dygnet runt. Men så är det inte, dag 3 rinner mjölken till och sen är det mjölkbad och mjölkstas och hej och hå ett tag tills det stabiliserar sig. För det gör det. Men det kan ta några veckor. Skit i alla krämer för bröstvårtorna, bröstmjölk är bästa läkkrämen. Och se till att ha nån bra stans att sitta och amma, eller ligga för den delen. Amningskudde gillar jag.

    Lycka till!!!

    SvaraRadera
  22. Folk har sagt det men jag vill slå ett extra slag för BINDOR!!! Du vill inte behöva skicka ut calle för att köpa bindor!! Jag körde på always nattbindor, supersköna och bra! Så för guds skull, glöm inte köpa bindor!! :)

    SvaraRadera
  23. Jag skulle tipsa om amningsnappar! Min flicka vägrade äta utan dem, och även om du inte behöver dem hela tiden kan det vara skönt att ha i början, i fall Penny skulle krångla. Det finns inget så hjärtekrossande som en liten bebis som gråter av hunger. Av samma anledning skulle jag också rekommendera att ha en flaska (MAM antikolik är bra) och ersättning hemma, bara för säkerhets skull.

    SvaraRadera
  24. Det jag kände att jag behövde på bb var myskläder, amnings-bh, amningskupor, hygienartiklar, hårsnodd, läppcerat, morgonrock, pyjamasbyxor och tofflor. På Näl, där vi födde, får man blöjor och kläder till barnet så länge man är där och bindor och trosor i nät till mamman. Kläder till bebisen att åka hem får man ha med sig. Det är nog lite olika mellan sjukhusen. Bindorna/blöjorna är som många skrivit inte bekväma men tyvärr behövs ofta den storleken i början. Köper du med dig så köp nattbindor eller så stora du kan hitta. Glömde nåt att läsa vilket vi båda saknade då vi var på förlossningen i 16 timmar innan det var klart.

    Hade inte heller mycket koll på spädbarn innan och man känner sig rätt lost och som världens sämsta förälder i början som inte kan nåt. Som tur är finns personal som visar och svarar på alla dumma frågor man har.

    För min egen del så tog det ett par dagar innan jag kände glädje över vår son. Man går igenom en så stor och omvälvande upplevelse under förlossningen, beroende på hur det går såklart. Det man hör och ser på tv är hur lycklig mamman är när hon får upp sin bebis på bröstet, hur hon ler och kanske fäller en tår. Så hade jag sett framför mig att det skulle vara men jag var alldeles för trött och medtagen för att orka vara annat än likgiltig. Glädjen kom givetvis men i början var det mest kaos och hormoner som tog över. Kände mig som en fruktansvärd mamma som inte jublade av lycka direkt.

    En annan sak som jag kan ge er som råd är att ta vara på de 10 dagarna Calle är hemma med er och inte boka in besök av alla vänner och släkt direkt. Man behöver landa i allt nytt och bara vara med varandra. Skönt att slippa dela och visa sin förvirring inför alla man känner. Så kände vi iaf, ni gör ju givetvis som ni känner. Men känn inte att ni har nån plikt gentemot andra att visa upp Penny med en gång. Behöver ni tid själva får folk helt enkelt hålla sig till tåls tills ni är redo. Stäng av telefonerna och ägna er åt att lära känna er dotter istället.

    Lycka till med allt!

    SvaraRadera
  25. Alltså vi MÅSTE prata om det här med förstoppning. Jesus vad du INTE vill vara med om det i samband med att ha tryckt ut en bebis genom muttan (eventuellt). Alltså jag upplevde det nästan som värre än själva förlossningen. Köp hem linfrön, laxermedel och katrinplommonjuice som nån skrev. Drick mycket vatten, försök röra på dig och hoppas sen på det bästa. Du behöver inte få det men gör fan allt för att undvika det ändå, lova mig det!

    SvaraRadera
  26. Ang ämnet om förstoppning så är det inget man vill ha som Sofi skriver. Man är sargad nog ändå :( Fick Paraffinolja för att motverka det på bb pga att jag blev sydd rätt omfattande. Det hjälpte bra och är inte laxerande. Hjälper till att hålla allt mjukt och tarmen smöjd istället. Finns på apotek. Det finns baksidor med barnafödande som ingen pratar om men nästan alla upplever...

    SvaraRadera
  27. Efter tre barn, alla födda på danderyd. Du behöver:
    *Amningskupor
    *Stoooora, mjuka trosor som går högt upp på magen (om det blir akutsnitt är man mins sagt öm på magen upp till naveln
    *stooora mjukisbrallor (se ovan...) som inte gör nåt om det kommer blod osv på. Jag råkade överdosera lavemanget man får efteråt första gången...slängde de dyra finabrallorna jag köpt, de gick inte att rädda.
    *bepanthen till såriga bröstvårtor. Bättre än inotynol
    *tofflor!! Man vill inte hasa runt i strumplästen alla gånger
    *Ombyte till Penny att åka hem i (mendet har du ju redan köpt, eller hur...)

    Resten man kan tänkas vilja ha finns ju nära tills hands, tex böcker tidningar godis blöjor till bebis osv eftersom det finns kiosker o apotek på alla sjukhus.

    Ett tips till: vi hade med en liten flaska champagne när vi fick trean! Den hade vi tänkt skåla i och det hade varit toppen. Tyvärr vart det inte läge, men det var lite lyxigt att veta att den låg ute i den gemensamma kylen o var kall o väntade... Vi knäckte den när vi kom hem istället!

    Lycka till!

    SvaraRadera
  28. Så här är det... man får väldigt fin hjälp på BB. Jag skulle vilja påstå att varenda barnmorska jag mötte under vår tid där är änglar som trillat ner från himlen. Sen är man helt lost när man kommer hem. Men man lär sig tillsammans. Det tar tid att lära känna det nya lilla livet. Du och Calle verkar vara ett bra team så det kommer gå strålande! Det är en fantastisk resa ni har framför er. :)

    SvaraRadera
  29. Du har fått massor av bra tips men här är mina tillägg:
    - Ta med nåt schysst till dig att åka hem i. Det kändes så himla skönt att duscha, byta om och sminka sig innan vi lämnade BB.
    - Snacks i valfri form är verkligen guld värt både direkt efter förlossningen (jag var sjukt hungrig) och när man kommer upp på BB.
    - Använd ringklockan så mycket du orkar! Tveka inte att "störa" om det är nåt ni undrar. Min första kris var när bäbisen började hicka... Om du tänker amma så rekommenderar jag att du ber personalen kolla din amning innan du åker hem så att det blir helt rätt. Shit vad ont det kan göra annars...

    SvaraRadera
  30. Vi fick ett tips att ta med badbyxor åt pappan. I vissa förlossningsrum finns det ju jacuzzi och då kanske man vill bli masserad på ryggen eller något av den blivande fadern...
    All lycka till er!

    SvaraRadera
  31. Jag födde på SÖS. Deras kuddar går att jämföra med tegelstenar - ta med egen kudde!

    Sen är det ju så att alla sjukhus har ett apotek i anslutning där du kan få tag på det mesta så det är inte hela världen om du glömmer något.

    Gällande trosor och bindor tror jag det är väldigt individuellt hur mkt man blöder. Ur mig forsade det så några Libresse historier var det inte att tänka på...

    SvaraRadera
  32. Ojojoj, förlossningsväskan!

    Min kille hälsar att det viktigaste är en timer. Jag hade honom att tajma värkarna så att jag skulle hinna andas in ordentligt med lustgas innan värken kom, och han blev helt slut av allt räknande, stackarn:-)

    Jag skulle säga nattbindor, tandborste, snacks och nåt för bröstvårtorna. Jag köpte såna där inlägg och några plastkupor så att bröstvårtorna får lufta.

    Lycka till!

    SvaraRadera
  33. Hej Anitha!

    Inte orkat läsa alla andras kommentarer, så förlåt om det blir en massa upprepningar.
    Mitt BÄSTA tips till BB väskan är; amningslinnen! Du kommer inte kunna köpa rätt strl på BH innan mjölken runnit till, du kommer inte vilja ha ngt annat än mjukt och skönt på dig första veckorna, så, amningslinnen är super att ha med. Lindex har sköna och bra!
    Hade också med nya sköna trosor, kändes fräscht att få klä sin ömma, pluffiga kropp i rent, nytt och fräscht.
    Egna bidnor är också praktiskt. Landstingets är som enorma blöjor...
    Förutom det så självklart lite grejer till bebben. Filt och kläder, napp om ni vill använda det. Blöjor får ni där.
    Personalen brukar vara hejare på att visa det praktiska, så hugg en barmorska eller undersköterska så visar de.
    LYCKA TILL!
    C, en numer lite rutinerad mamma till en 1,5 åring

    SvaraRadera
  34. Jag var 30 när min första tjej föddes. Jag hade ALDRIG bytt blöja på ett barn innan. Barnmorskan fick visa mig vad som var fram och bak på blöjan, kände mig ganska löjlig och korkad då:))) Men det kommer gå fint, du och Calle har väl tränat lite på Charlie:))
    Lycka till iallafall!
    Jag är så glad för er skull, speciellt m tanke på alla missfall. Må gott sköt om varandra! KRam

    SvaraRadera
  35. Amningskupor
    Stora mjuka bomullstrosor
    Stora bindor
    Gravidmjukisbyxor
    En god kräm att smörja in sig med efter första duschen, superskönt
    Schampo och balsam
    Amningstopp stoooooor modell från apoteket att börja med, sen när mjölken runnit tilll ändrar brösten storlek, köp en bra amningsbh (dyr...) med dragkedja efter ca två veckor då brösten anpassat sig till amningen
    Kläder till bebisen
    Bilbarnstol

    SvaraRadera
  36. Till dig som skrev : använd ringklockan så mkt som möjligt... Från en barnmorska, använd gärna klockan när dwt gäller relevanta saker som tex hjälp med amningen, jättebra, men ring inte om småsaker som ninkan fixa själva, det är inget hotell att ligga på bb, vi är inga uppasserskor utan BARNMORSKOR, som har till uppgift att hjälpa nyblibvna föräldrar. Ni får ett bättre bemötande då! Hoppas du tar detta på rätt sätt! Kram o lycka till

    SvaraRadera
  37. Amningstop, fina mjukiskläder till dig, egna nattbindor, egen extra kudde, bröstvårtssalva och smågodis. Något litet till Penny att åka hem i - resten får man där.

    Sedan hinner ju ofta pappan åka iväg och fixa om man saknar något och dessutom är man för det mesta hemma inom ett par dygn.

    SvaraRadera
  38. Jag födde för 5 veckor sen och hade VERKLIGEN velat ha ett riktigt bra balsam alternativt inpackning med mig. Håret var som en stor jävla tova efter allt kavande på förlossningssängen och efteråt duschar man och då hade jag bara apotekets balsam i reseförpackning som inte hjälpte alls...

    SvaraRadera
  39. Ta med mjukt toapapper, det är mitt bästa tips, landstingets sandpapper är inget en nyförlöst kvinna vill ha i muttan..
    Och det mesta kommer naturligt, bbtjejerna visar hur du ska göra.
    Och strunta i Apotekets kassa zinksalva, weledas är mycket bättre och väldigt dryg. Kroppspuder kan köpas överallt för typ 25:- och är jättebra att ha i alla veck efter bad och ljumskarna vid blöjbyten.
    Jag som bara tänkte skriva det första om toapappret ;)
    Min undersköterska på förlossningen sa nåt som lugnade mig, allt du behöver kunna ligger redan i dina gener, allt är förprogrammerat och kommer av sig självt.
    Önskar dig all lycka och styrka.
    Mvh Hannah K

    SvaraRadera
  40. Pluttan jag kan, och jag ska lära dig!!!

    SvaraRadera